Bourgogne

Burgundsko je pro milovníky vína tím nejvíc vzrušujícím regionem Francie a nejspíše i světa – vždyť nikde jinde nevznikají ze záhadné alchymie mezi odrůdami, podložím, pozemkem a lidskou rukou vína tak rozdílná a emotivní. Ti nejlepší burgundští vinaři navíc dnes umějí přivést k dokonalosti téměř každou sklizeň, z pozemků prestižních i méně známých. Nejlepší burgundská se rozvíjejí o něco rychleji než vína z Bordeaux - červená obvykle potřebují mezi pěti a dvanácti lety zrání, bílá tři až deset let. Ty nejvyváženější ročníky však mohou zrát až obdivuhodně dlouho – jejich hedvábná struktura a plný buket vydrží i více než třicet let, aniž by je ovládly třísloviny. Některé lahve z let 1928, 1949 či 1959 jsou dodnes malými zázraky.

Krátce o apelacích

Oblast Burgundska je unikátní mozaikou půdních podloží i vinařů, což se odráží i v klasifikaci apelací.

Regionální apelace: jednoduchá, přímá vína, produkovaná na celém území Burgundska.

(Bourgogne Pinot Noir, Bourgogne Chardonnay)

Obecní apelace: nejlepší obce mají právo na vlastní obecní apelaci (např. Meursault), případně doplněnou o jméno dané, přesně vymezené vinice (Mersault Les Clous). Z těch nejkvalitnějších se pak může stát pozemek klasifikovaný jako Premier Cru (Mersault Premier Cru), někdy opět doplněný o název konkrétní vinice (Mersault Premier Cru les Perrieres).

Grands Crus: Nejlepší burgundské vinice jsou klasifikovány jako Grand Cru s vlastní apelací, bez celého názvu obce (tak se například z Aloxe Corton stane Corton Grand Cru).

Cote d´Or – historické srdce Burgundska

Od Dijonu až po Chagny, z těchto pozemků mohou vzejít červená i bílá vína, jejichž noblesa a aroma jsou jedinečná v celé Francii. Červená z části Cote de Nuits, zvláště Gevrey-Chambertin a Nuits-Saint-Georges, jsou spíše robustnější, v mládí až lehce agresivní, než vína z Cote de Beaune. Grand Cru Corton a nejlepší Pommards dávají vína velmi silná, s pevnou strukturou, pozemky Beaune a Volnay pak ta nejjemnější. Nelze opomenout, že v Burgundsku se rodí největší světová Chardonnay jako Meursault, Puligny Montrachet, Corton Charlemagne či Le Montrachet.